Organizația Internațională a Muncii (OIM) sărbătorește în data de 28 aprilie Ziua Internațională a Securității și Sănătății în Muncă, pentru a promova prevenirea accidentelor și a bolilor profesionale la nivel mondial.
În întreaga lume, bolile profesionale continuă să fie cauza principală a deceselor la locul de muncă. Prevenirea necorespunzătoare a bolilor profesionale are efecte negative semnificative nu numai asupra lucrătorilor afectați ci și a familiilor acestora, dar și asupra societății în ansamblul ei din cauza costurilor enorme pe care acestea le generează, în special, în ceea ce privește scăderea productivității muncii și împovărarea sistemelor de asigurări sociale.
Conform prevederilor art. 7, aliniat 3) din Legea nr. 319/2006 – actualizată, a securității și sănătății în muncă, angajatorul are obligația de a dezvolta o politică de prevenire coerentă care să cuprindă tehnologiile, organizarea muncii, condițiile de muncă, relațiile sociale și influența factorilor din mediul de muncă.
Potrivit Inspectoratul Teritorial de Muncă Călărași, acest aspect poate fi realizat doar prin:
- o puternică angajare din partea conducerii fiecărei unități, acesta însemnând trecerea de la declarații la fapte;
- implicarea reală din partea lucrătorilor și sindicatelor;
- un sistem de management al securității și sănătății în muncă corespunzător.
„Angajatorii ar trebui să înțeleagă că este imperios necesar să se consulte cu angajații cu privire la securitatea și sănătatea în muncă, nu doar pentru că acest lucru este cerut de lege, ci chiar reprezintă unul din fundamentele esențiale ale sistemului de management în acest domeniu. Bineînțeles, că aceasta include furnizarea de informații, instrucțiuni și formarea lucrătorilor și reprezentanților acestora. Doar printr-o formare corespunzătoare, temeinică, putem spune că deschidem o cale pentru realizarea unei culturi în domeniul securității și sănătății în muncă și implicit o cultură a dialogului în acest sens”, au precizat reprezentanții ITM Călărași.
Ce metode putem aplica?
Formarea prin cursuri la discuții directe cu lucrătorii, implicarea directă a acestora, dezvoltarea propriilor abilități în domeniul siguranței. Și toate acestea, pentru ca angajații să treacă de la atitudinea de dependență, impusă prin control și supraveghere, la o atitudine de interdependență dată de spiritul de echipă și grija pentru siguranța colegilor de muncă. Doar atunci, putem spune că am pus bazele unei culturi de prevenire în domeniul securității și sănătății în muncă
Be the first to comment