Președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, consideră că vom avea un an agricol foarte bun la nivelul județului și că nu există motive de îngriijorare cu privire la o eventuală criză alimentară pentru România. Totuși, acesta este îngrijorat cu privire la creșterea artificială a prețurilor, o creștere pe care, la final, o vor suporta oamenii de rând.
„Nu ar trebui să ne fie teamă de o criză alimentară în România, pentru că astăzi, și sectorul vegetal și sectorul zootehnic sunt într-o stare foarte bună. Avem probleme cu prețurile care au crescut la materiile prime, la tot ce înseamnă premixuri, dacă discutăm despre zootehnie, iar în agricultură îngrășămintele și imputurile au crescut până la a se tripla. Dar și prețul este măsură, prețul la cereale s-a triplat. Iar acum, la acest moment, trebuie să ne uităm să vedem cine va suporta prețul final. Iar eu cred că toate aceste scumpiri nu sunt de bun augur, pentru că, la final, cei care vor suporta scumpirile sunt cetățenii. Chiar dacă piața se va regla, cererea cu oferta, cei care vor suporta costurile foarte mari la aceste scumpiri vor fi cetățenii”, a declarat pentru CLnews, Vasile Iliuță.
Președintele CJ Călărași spune că pentru agricultorii care au vândut din ce au depozitat din ultima recoltă a rezultat un profit foarte bun, neașteptat de bun, însă nu sunt motive de mare bucurie, pentru că astfel de creșteri de preț nu fac bine economiei reale.
„Eu pot spune doar atât: în cadrul grupului de firme unde sunt și eu acționar, am depozitat cereale care aduceau un profit de 15-20 la sută, dacă le păstram câteva luni de zile, și ne-am trezit cu un câștig de sută la sută. Nu este în regulă, este un câștig care nu a fost planificat și nici nu am crezut că se poate dubla prețul la cerealele din depozite. Adică, un câștig artifical care nu face bine economiei reale, iar totul se va descărca asupra cumpărătorului final, cetățeanul de rând”, a explicat Vasile Iliuță.
Recent, în cadrul Târgului național AgriPlanta, desfășurat la Fundulea, Vasile Iliuță a avut o întâlnire cu ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, iar din discuțiile avute a reieșit necesitatea de a se continua investițiile în noi tehnologii agricole și în dezvoltarea rețelei de irigații.
„Călărași este un județ agricol și pot spune că economia județului performează datorită agriculturii. Într-adevăr, am avut o întâlnire cu domnul ministru al agriculturii, Adrian Chesnoiu, în cadrul târgului național de la Fundulea, Agriplanta, un târg cu care ne mândrim, ca și județ, care aduce toate tehnologiile noi, iar fermierii din toată țara vin să le vadă. Domnul ministru a spus clar că urmărește, ca și priorități viitoare, dezvoltarea rețelei de irigații, dorindu-se amendarea întregului proiect din cadrul PNRR, în care să se vină cu o componentă prin care să fie cuprinse și investițiile rămase neterminate prin planul fostului ministru, Petre Daea”, a povestit președintele CJ Călărași.
Totodată, în cadrul discuțiilor avute, ministrul a subliniat importanța accesării proiectelor de dezvoltare a infrastructurii agricole bazată pe folosirea energiei regenerabile și verzi, cu scopul de a scădea cât mai mult cheltuielile de producție.
„Dacă OAI-urile vor depune, și am văzut că este un plan al ministrului Adrian Chesnoiu pe energie regenerabilă, trebuie să ne îndreptăm și să accesăm astfel de proiecte prin care să dezvoltăm rețeaua de itigații. Acolo unde avem canalele și unde se pot monta panourile solare, acolo unde avem stațiile de irigare și unde se pot monta panouri solare, astfel încât să putem iriga cu energia verde, energie obținută cu panourile fotovoltaice. Cred că toate măsurile avute în vedere, cu motorina, cu problemele cauzate de scumpiri, să încerce să vină cu subvenția necesară, astfel încât produsele agricole să iasă mult mai ieftin pe piața locală, națională și chiar mondială”, a declarat Vasile Iliuță.
Președintele CJ Călărași s-a referit și la proiectele de infrastructură rutieră aflate în derulare și care au fost afectate de creșterile de prețuri apărute în urma crizei din Ucraina.
„Scumpirile apărute în urma războiului din Ucraina ne-au afectat foarte mult, la momentul actual toate contractele au fost amendate cu OG 47, iar acum a venit și OG 93, care mai reglează din lucruri, avem și contracte denunțate, cesionate către alți constructori. La momentul acesta, pot spune că din toate drumurile județene, care au fost și pe programe naționale, dar și pe fonduri europene, toate au fost corectate prin acte adiționale și am majorat prețurile la tot ce înseamnă rest de materiale și rest de lucrări, iar cu bugetul actual al județului nu este suficient să acoperim. Sper ca prin rectificarea bugetară care va veni să putem acoperi toate aceste creșteri de prețuri”, a explicat Vasile Iliuță.
La momentul actual, dintre proiectele derulate la nivelul județului, unul singur este în pericol, cel prin care urmează a fi reabilitat drumul județean 403, Mânăstirea-Luica-Şoldanu-Radovanu. Constructorul a denunțat contractul, iar acum Consiliul Județean dorește să-l cesioneze și caută o altă companie care să poată finaliza acest proiect finanțat din bani europeni.
Be the first to comment