
Valentin Aurel Parnic, managerul Muzeului Dunării de Jos, a spus că programul muzeal de pedagogie desfășurat în ultimul an a atras șase mii de călărășeni, iar printre atelierele organizate au fost de modelaj în lut, de încondeiat ouă sau de caligrafie.
Valentin Aurel Parnic a vorbit pentru CLnews, despre cele mai relevante proiecte pentru călărășeni în ultimul an.
„Este un an important pentru noi, dar în același timp un an destul de dificil pentru că sediul administrativ, unde noi desfășurăm majoritatea proiectelor culturale temporare, expozițiile temporare, expozițiile de artă și o serie de alte activități cu publicul, este acum în reabilitare și probabil că nu se vor încheia lucrările pe parcursul acestui an.
Din cauza asta ne-am reorientat cumva activitatea cu publicul în sensul că încercăm să dezvoltăm programul de pedagogie muzeal, cel pe care îl desfășurăm cu elevii, cu studenții, dar și cu adulții, astfel că organizăm două, trei ateliere de lucru lunare pe diverse teme, asta spun cu o tematică diversificată, la care participă publicul larg. Anul trecut am reușit cu acest program să adunăm aproape 6.000 de participanți ceea ce pentru Călărași eu consider că este un procent destul de important”, a spus managerul Muzeului Dunării de Jos.
Ce învață călărășenii de la aceste ateliere, explică Valentin Aurel Parnic.
„O să vă exemplific o parte din aceste ateliere. Este atelierul de modelaj în lut, care are un succes mare, mai ales în rândul elevilor. Atelierele prilejuite cu diverse ocazii sărbători naționale sau sărbători religioase. În curând vine Paștele și avem atelier tradițional de încondeiat ouă, la care participă de mai bine de zece ani meșteri din Bucovina. Se desfășoară pe parcursul unei săptămâni și întotdeauna s-a bucurat de un mare succes, atelierul de caligrafie cu ocazia Zilei Naționale sau cu ocazia Zilei Unirii Principatelor, diverse decorațiuni de Crăciun, decorațiuni de Paște, pictură. Încercăm de anul ăsta să avem și un atelier de țesut, dar încă nu am găsit un meșter care să poată învăța copiii”, a mai spus managerul muzeului.
Conducerea Muzeului Dunării de Jos are și alte planuri pentru acest an.
„Ca proiecte importante, anul ăsta avem Sesiunea internațională de comunicări științifice pe care noi o facem din 2 în 2 ani, a ajuns la ediția 21. Avem un program editorial de carte despre Istoria Călărașiului și Anuarul Muzeului pe care nu am mai reușit, în ultimii trei ani, să-l edităm.
Și, foarte important, lucrările de cercetare. Arheologia preventivă, noi prestăm și servicii de arheologie și, în ultima perioadă mai ales cu fondurile PNRR, ocupă o mare parte din activitatea muzeului, plus activitățile curente, laboratoriul de restaurare, laboratorul de conservare, activitățile de ghidaj cu publicul și toate celelalte, plus partea de evidență științifică care este foarte importantă la momentul ăsta”, a mai spus Valentin Aurel Parnic.
El s-a referit și la bugetul alocat muzeului pentru acest an.
„Bugetul este cel care este și așa cum este trebuie să ne desfășurăm activitatea în cadrul lui. Este un buget ok, sunt acoperite toate cheltuielile de funcționare, partea proiecte culturale pe noi ne salvează, ne favorizează bugetul ăsta, pentru că nemaiavând atât de multe proiecte culturale din cauza sediului aflat în reabilitare ne putem încadra în bugetul pe care îl avem”, a spus managerul Muzeului Dunării de Jos.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.
Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro
Be the first to comment