45 de milioane de euro. Atât a reușit Primăria Municipiului Călărași să acceseze din bani europeni, în anul 2022, pentru implementarea de proiecte de dezvoltare prin Programele Operaționale Regionale, lucrări care au ca termen limită de efectuare finalul anului următor.
Într-un soi de bilanț al anului care se încheie și ca o privire de ansamblu asupra a ceea ce urmează să fie înnoit, modernizat sau creat de la zero în municipiul Călărași oferă detalii primarul Marius Dulce:
„Dacă e să vorbim de proiecte, noi avem multe proiecte în implementare, pe POR (n.red – Programul Operațional Regional) avem 45 de milioane de euro, până în decembrie 2023 trebuie să le implementăm. Deja unele, cum e Liceul «Mihai Eminescu», la eficiență energetică și îmbunătățiri deja vorbim ca 80% din proiect să fie deja gata; altele sunt la 50%, cum avem bulevardul pieton, pista de biciclete, iar o să se apropie de 40% până în iarnă, regenerare zonă vest și NAVROM, iarăși ajunge undeva la 30%”, enumeră edilul șef.
Primarul mai dezvăluie că, împreună cu echipa sa, a căutat să implementeze un ritm cât mai alert de desfășurare a lucrărilor, astfel încât proiectele să se încadreze în termenul de finalizare stabilit pentru decembrie 2023.
„Vrem să absorbim toți banii, iar după aceea să discutăm iarăși de proiecte pe PNRR, în care avem până acum peste 21 de milioane de euro până acum deja semnate, am semnat deja două finanțări și atunci mergem mai departe, pentru că ținta noastră este să absorbim, pe PNRR, până la 60-80 de milioane de euro”, a mai precizat Marius Dulce pentru CLnews.
Asfaltările sunt o altă prioritate pe care administrația locală a municipiului Călărași a avut-o pentru anul în curs și pe care o transferă și pe lista necesităților de anul viitor.
„Dacă vorbim de asfaltări, da, dacă facem un bilanț de doi ani de zile, deja am lucrat foarte mult în această perioadă, pentru că interesul nostru este interesul cetățeanului. Dacă trag o linie, în doi ani de zile cred că avem peste 20 de km de infrastructură rutieră și pietonală asfaltată. Cred că am ajuns cu cei de la pavare – spații verzi undeva la 200.000 de metri pătrați de alei, parcări și tot ce mai trebuie ca să modernizăm zona blocurilor”, a continuat primarul.
Din câte se observă, modernizarea aspectului municipiului Călărași este în plină dinamică sub presiunea timpului, dar mai ales ceea a nevoii cetățenilor, după cum punctează tot primarul Marius Dulce: „Timpul nu ne iartă și așteptările cetățenilor sunt foarte mari”.
De la preluarea actualului mandat, primarul municipiului Călărași afirmă că a reușit să soluționeze o altă problemă sâcâitoare pentru românii din toate orașele: absența locurilor de parcare în număr suficient. Marius Dulce spune că, în numai doi ani, a reușit crearea a circa 1.000 de noi locuri parcare pentru călărășeni.
„Nu am o evidență clară, în acest moment, dar cu siguranță am făcut peste o mie de locuri de parcare. Numai zilele trecute, peste drum de noi (n.red – vizavi de sediul Primăriei) pe strada Progresului și Sloboziei cred că avem undeva la o sută de locuri de parcare nou-făcute”, conchide edilul.
Îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din mediul urban constituie o prioritate în expansiune pentru administrațiile locale din România. Excepție nu face nici municipiul Călărași, unde municipalitatea are a dat startul lucrărilor pentru amplasarea unor centre de aport voluntar, precum și a unor așa-numite insule ecologice care să permită și mai ales să stimuleze colectarea selectivă a deșeurilor.
„Așa cum suntem interesați de mediu, așa cum suntem interesați să reciclăm cât mai mult, normal că avem pe AFM, încercăm pe zona aceasta să luăm CAV-urile – centre de aport voluntar – în care cetățenii pot duce deșeurile mari de la lemn, saltele, mobilă și ce mai au de mărimi mari, deșeuri care nu se pot colecta în pubele”, detaliază primarul municipiului Călărași, Marius Dulce.
În privința amplasării insulelor ecologice, primarul afirmă că unul dintre scopurile amplasării acestora îl reprezintă și educarea populației privind importanța colectării selective și a beneficiilor pe care aceasta o poate avea, pe termen lung, asupra calității vieții fiecăruia.
„Mergem mai departe până la a face insule ecologice în care să educăm cetățenii ca să pună acel gunoi menajer selectiv, pentru că numai împreună putem să ajutăm mediul și ne ajutăm și pe noi pentru că nu mai plătim atât de mulți bani penalități la mediu”, punctează primarul.
Amenajarea viitorului centru de aport voluntar va costa 4,5 milioane de lei, fără TVA, în timp ce suma pentru amplasarea insulelor ecologice ajunge la 2,3 milioane de lei, fără TVA.
De Ziua Națională a României, pe 1 Decembrie, locuitorii din Călărași vor avea un motiv în plus de bucurie și sărbătoare. Municipalitatea și-a propus ca în această zi specială să inaugureze și târgul anual de Crăciun, ediția 2022.
Deja de la mijlocul lunii noiembrie, pe artele importante din oraș au apărut ornamente specifice, care vor lumina pentru a face simțit pe deplin spiritul sărbătorilor de iarnă.
„Suntem pregătiți, așa cum ați văzut, dacă treceți prin oraș, deja am început să punem ghirlandele, deja ne pregătim, pentru că la 1 decembrie vrem să le aprindem. Chiar dacă suntem în zona în care vorbim despre a face economie la energia electrică, nu putem să nu marcăm sărbătorile și să nu facem nimic”, a specificat primarul Marius Dulce, pentru CLnews.
Edilul a mai precizat că nu se pierde din vedere norma limitării consumului de energie electrică și gaze naturale, însă economia va fi făcută astfel încât festivismul datorat Crăciunului și Anului Nou să nu fie trecute cu vederea, iar oamenii să aibă parte de stropul de bucurie specific acestei superbe perioade din an.
„Vom face economie în alte părți, dar acolo unde trebuie să sărbătorim, să ne bucurăm de Crăciun, cu siguranță vom avea luminițe în oraș”, a spus alesul local.
Nu doar de ghirlande și beculețe colorate se vor bucura cetățenii din Călărași în preajma Crăciunului și Anului Nou, ci vor avea parte și de tradiționalul târg de Crăciun, unde comercianții de sezon abia îi așteaptă cu bunătăți culinare specifice, dar și cu obiecte care pot fi făcute cadou.
„În parteneriat cu Consiliul Județean vom un târg de Crăciun și o să vă invităm să filmați, să vedeți că o să fie un târg foarte, foarte frumos”, promite Marius Dulce.
Be the first to comment