O piesă de epocă romană – statuie de militar din calcar – exponatul lunii la Muzeul Dunării de Jos

Muzeul Dunării de Jos, Călărași. FOTO Adrian Boioglu
Muzeul Dunării de Jos, Călărași. FOTO Adrian Boioglu

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, prezintă în luna aprilie, în cadrul proiectului ”Exponatul lunii”, o piesă de epocă romană – statuie de militar din calcar.
A fost descoperită întâmplător la Durostorum, în anul 1976, aproape de groapa 6 și a fost donată muzeului de Ioan Claudiu și Dan Elefterescu. A fost datată în secolele II – III p. Chr.

„Piesei îi lipsește capul, picioarele și o parte din brațe și anume dreapta de la umăr, iar stânga acoperită de manta are fractura începând de la încheietura palmei. Are următoarele dimensiuni: înălțimea păstrată – 540 mm, lățimea – 350 mm, grosimea maximă – 180 mm.
Personajul este înveșmântat cu o tunică scurtă care cade în falduri paralele și cu un  paludamentum (mantie pe care o purtau generalii romani) ce se prinde pe umărul drept cu o fibulă mare rotundă. Mantaua îi acoperă spatele. Tunica este închisă la gât, fiind crăpată în față, în jurul gâtului observându-se un tiv îngust. Drapajul, realizat cu dalta, constă din falduri verticale. Tunica este legată mai jos de mijloc. Paludamentul, realizat din pliuri semicirculare pe piept până în talie, cădea peste brațul stâng care trebuia să fi fost întins.
Statuia de militar, chiar în forma fragmentară în care s-a păstrat, este prima operă de acest gen din zonă, dezvăluind o dată în plus importanța militarilor din acest puternic centru al Moesiei Inferioare. Ele apar în forme mai mult sau mai puțin apropiate în alte părți ale Imperiului, în special în centrele militare ale provinciilor de graniță, fiind datate în veacurile II – III p. Chr.    A fost opera unor meșteri pietrari locali, prin aceasta dovedind rolul jucat de atelierele de pe limes în crearea și răspândirea unor aspecte de civilizație, atât de tradiție mai veche, cât și a unor forme introduse de romani”, a spus muzeograf Roberta Găbudeanu.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*