Măsuri preventive pentru prevenirea apariției și evoluției variolei ovine și caprine pe teritoriul județului Călărași

Ședința Centrului Național de Combaterea Bolilor. FOTO Prefectura Călărași

Centrul Național de Combaterea Bolilor a anunțat măsuri preventive pentru prevenirea apariției și evoluției variolei la ovine și caprine pe teritoriul județului Călărași.

Având în vedere noul context epidemiologic național impus de confirmarea variolei ovine în Bulgaria, la aproximativ 200 Km de granița cu România, măsurile urgențe adoptate în ședința extraordinară a Centrului Național de Combaterea Bolilor (CNCB) din data de 12.09.2024, pentru prevenirea apariției și evoluției variolei ovine și caprine pe teritoriul național, implicit al județului Călărași, cu scopul de a proteja sectorul zootehnic românesc și de a limita impactul semnificativ al bolii, corelat cu suprapunerea acestei situații cu contextul epidemiologic existent în Romania prin confirmarea în data de 19.07.2024 a Pestei Micilor Rumegatoare (PMR) și în temeiul Hotărârii nr. 2 a CNSSU din 06.07.2018, Centrul Local pentru Combaterea Bolilor Călărași a aprobat în ședința de miercuri, 18.09.2024, Planul Cadru privind măsurile pentru prevenirea apariției și evoluției variolei ovine și caprine pe teritoriul județului Călărași.

Scopul planului este de a stabili atribuțiile factorilor de decizie, respectiv autorități și instituții publice implicate în supravegherea, prevenirea și controlul variolei ovine și caprine, dar și a pestei micilor rumegătoare, în scopul detectării timpurii a bolii.

Eventuala introducere a bolii pe teritoriul județului Călărași ar avea consecinţe majore asupra economiei prin cheltuielile pe care le presupune eradicarea şi prin restricţiile impuse comerţului şi a exportului de ovine/caprine vii şi produse şi subproduse provenite de la acestea.

Riscul devine crescut în cazul introducerii virusului, având în vedere densitatea mare de rumegătoare mici la nivelul județului Călărași reprezentată de:

– 17 exploatații comerciale cu un efectiv total de circa 17.000 capete ovine / caprine;

– creșterea, în sistem extensiv, într-un număr de peste 2100 exploatații nonprofesionale a unui număr de cca 145.000 capete ovine / caprine.

Variola oilor și caprinelor este o boală virală contagioasă care poate infecta rapid până la 80% din efectivele din fermă, ucigând de la 5% până la 50% din toate animalele. Absolut toate oile și caprele se pot infecta, iar cele mai susceptibile la boală sunt animalele tinere și rasele de animale cu lână fină. Oile și caprele pot face variolă indiferent de condițiile meteorologice și anotimpuri, dar boala este cea mai gravă toamna și iarna pe vreme rece și umedă.

Măsuri cu caracter general

– alocarea de personal veterinar permanent la punctele de trecere a frontierei cu Bulgaria în vederea asigurării controlului tuturor mijloacelor de transport animale vii și produse de origine animală care intră pe teritoriul României dinspre Bulgaria

– amenajarea de puncte de dezinfecție la nivelul tuturor punctelor de trecere a frontierei cu Bulgaria în vederea dezinfecției obligatorii a tuturor vehiculelor care intră pe teritoriul României

– informarea permanentă a fermierilor și a transportatorilor despre riscurile răspandirii variolei ovine și caprine și măsurile preventive obligatorii.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*