Inspectorii ITM Călărași au aplicat amenzi în valoare de 60.000 de lei pentru muncă nedeclarată

Sediul ITM Călărași. FOTO Adrian Boioglu / CLnews
Sediul ITM Călărași. FOTO Adrian Boioglu / CLnews

În perioada 19 – 25.08.2024, ITM Cãlãraşi a efectuat controale în vederea combaterii muncii nedeclarate şi pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi a securităţii şi sănătăţii în muncă.

În domeniul relaţiilor de muncă s-au efectuat 22 de  controale din care 22 au fost pe muncă nedeclarată, 3 angajatori a fost sancţionați și au fost aplicate amenzi în valoare de 63000 de lei, din care 60000 de lei pentru muncă nedeclarată. În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, s-au efectuat  30 de controale, 14 angajatori au fost sancţionaţi şi au fost aplicate amenzi în valoare de 8000 de lei. Pentru neconformităţile constatate au fost dispuse măsuri cu termene precise de rezolvare.

Acţiunile de control au fost efectuate în diferite domenii de activitate: acvacultură în ape dulci, construcții, agricultură, comerţ, creșterea păsărilor, baruri, fabricarea produselor de uz gospodaresc și sanitar, din hârtie sau carton, fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor, transporturi rutiere de mărfuri, demontarea (dezasamblarea) mașinilor și echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor, lucrări de instalații electrice, activităti generale de curățenie a clădirilor, fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie, etc.

Printre neconformităţile constatate se află:

-angajatorul nu face dovada completării dosarelor de personal cu acte adiționale pentru modificarea elementelor din contractele individuale de muncă;

-angajatorul nu face dovada plății orelor de noapte efectuate;

-nu ține evidența orelor de muncă prestate de către salariați pe timp de noapte;

-nu a încheiat contracte individuale de muncă, și nu face dovada plății drepturilor salariale;

-unitatea nu a lua măsurile necesare pentru revizuirea instalației electrice (ex: prize electrice);

-în fața tabloului electric nu era așezat un covor electroizolant;

-nu era reactualizată decizia de numire a persoanelor nominalizate pentru acordarea primului ajutor;

-nu era reactualizat planul de prevenire și protecție;

-societatea nu a stabilit măsuri pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi ridicate extreme;

-angajatorul  nu a verificat semnalizările de securitate şi sănătate la locul de muncă și unde este cazul să înlocuiască elementele degradate.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*