Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărasi, prezintă în luna februarie, în cadrul proiectului ”Exponatul lunii”, o piesă din Colecția de Arheologie Generală a muzeului – Fructieră getică.
Bunul cultural a intrat în colecția Muzeului Dunării de Jos în urma săpăturilor sistematice desfășurate în anul 1973 în așezarea getică fortificată de la Piscul Crăsani – Crăsanii de Jos (com. Balaciu, jud. Ialomița), coordonate de Niculae Conovici, într-un complex (groapă), în secțiunea SII PL, carourile 31-32, fiind datată în sec. I a.Chr.
„Cupa cu picior scurt (fructiera) este din argilă fină, lucrată la roată, lustruită, are culoare cenușie, cu partea superioară de formă tronconică sau hemisferică, baza scundă evazată, buza lată răsfrântă în exterior, pereții groși, decorată cu linii paralele incizate dispuse oblic sub buză. Piesa are diametru maxim 290 mm, diametru picior 98 mm, înălțimea 142 mm.
Deoarece forma acestui recipient ceramic este asemănătoare cu a fructierei de astăzi a primit aceeași denumire, deși nu avea atunci acestă utilizare. Fructiera se pare că își are originea în perioada Hallstattiană timpurie. Acest tip de vas a devenit una din formele specifice ale geto-dacilor din sec. II a.Chr. fiind lucrat atât cu mâna cît și la roată.
Astfel de artefacte au mai fost descoperite în număr mare în așezările geto-dace de la: Zimnicea, Sighișoara, Poiana, Popești, Vlădiceasca, Sprâncenata, Ocnița, fapt ce sugerează importanța acestora în comunitățile getice”, a declarat Dr. Anișoara Topârceanu, Șef-serviciu.
Be the first to comment