
O clădire de patrimoniu, unică pe întinderea Câmpiei Bărăganului este, fără dar și poate, Palatul Prefecturii din Călărași. Clădirea a fost ridicată în 1880 și de la început a fost gândită pentru a servi drept palat administrativ și judecătorie. În jurul domeniului s-a dezvoltat apoi orașul, lăsând imobilul cu o arhitectură deosebită și o grădină generoasă în centru, ca pe o reală bijuterie.
Cu timpul, Palatul Prefecturii a căzut pradă degradării, reușind să fie salvat, cu eforturi intense din partea conducerii social-democrate a Consiliului Județean, aproape în ultimul ceas. Ce a fost mai greu a trecut, iar astăzi, unul dintre oamenii care au pus suflet și luni întregi de muncă pentru salvarea acestui monument arhitectural, senatoarea Danila Mihai, prezintă stadiul lucrărilor de reabilitare.
„O clădire de patrimoniu, o clădire emblematică, o minune pentru noi, în Bărăgan, de la 1880, când în toată Europa se construiau minuni arhitecturale. Ne bucurăm și noi, aici, la Călărași de așa ceva. Este în proporție de 85% finalizată. În interior sunt niște detalii extraordinare. Fiind monument istoric, se încearcă, pe cât posibil, să se redea tot ceea ce înseamnă frumusețea gândită și proiectată a acelei epoci. Într-adevăr, m-am ocupat îndeaproape, este un proiect de suflet al echipei conduse de Vasile Iliuță. Domnul președinte al Consiliului Județean, Vasile Iliuță și-a dorit foarte mult să readucem la viață această clădire, în care, într-o aripă funcționa Instituția Prefectului, în timp ce aripa opusă era abandonată și deteriorată în proporție de circa 70%”, declară Daniela Mihai.
Social-democrata care reprezintă interesele călărășenilor în Senatul României afirmă că rezultatul vizibil în cazul Palatului Prefecturii este o dovadă palpabilă a devotamentului pe care echipa condusă de președintele Vasile Iliuță îl nutrește față de alegătorii săi și față de oamenii din Călărași în general.
A fost nevoie de aproximativ 15 milioane de euro pentru a reda strălucirea edificiului construit în stil neoclasic de un arhitect italian devenit călărășean, prin alianță. Palatul are subsol, parte și etaj deosebit de generoase, dar și un pod înălțat. De-a lungul vremii, clădirea de-a dreptul remarcabilă a adăpostit sediile mai multor autorități. Fațada sa principală este dominată de o intrare cu trei arcade, care susține un balcon cu coloane clasice și capiteluri decorate cu motive vegetale. Parterul menține cadeța arhitecturală cu ferestrele sale mari, deschise în arcadă, în timp ce, la etaj, ferestrele păstrează frontoanele și coloanele adosate. Cornișa cu denticuli oferă întregului edificiu eleganță și rafinament, recăpătate complet acum, după restaurare.
Reabilitarea monumentului istoric care va găzdui Muzeul Artei și Tehnicii, nu putea fi făcută doar pe cheltuiala Consiliului Județean Călărași, care nu ar fi avut posibilitatea de a acoperi o sumă atât de importantă pentru o astfel de investiție.
„Bugetul Consiliului Județean Călărași nu este atât de mare. Avem foarte multe investiții în multe domenii. Noi ne axăm, de la tot ce înseamnă educație și este o miză a echipei Iliuță, pe sănătate, calitate în sănătate, avem în construcție atâtea obiective legate de partea de sănătate, de la reabilitări până la construiri, modernizări și dotări. Bineînțeles, pe partea turistică, având atât de multe obiective în lucru vă dați seama că trebuie să venim și noi cu bani pentru documentații, cu sume destul de consistente și cu partea contribuție proprie la aproape fiecare proiect”, mai spune Daniela Mihai.
Senatoarea este de părere că nimic din ce s-a realizat pentru salvarea clădirii de patrimoniu nu ar fi fost posibil fără devotamentul și priceperea unei întregi echipe de funcționari publici, coordonată de un lider orientat către oameni, așa cum îl percepe pe președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță.
Echipa condusă de liderul social-democrat, echipă din care se consideră parte și senatoarea Daniela Mihai, a avut parte inclusiv de sprijin din partea Ministerului Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții, entitatea care a crezut în proiectul de reabilitare a Palatului Prefecturii și a alocat fondurile necesare lucrărilor de reală anvergură.
Senatoarea Daniela Mihai dezvăluie că demersurile sale pentru proiectul de construire a unei aripi noi a Spitalului Clinic Județean de Urgență Călărași s-au derulat aproape concomitent cu cele desfășurate la Constanța pentru Cazinoul de pe faleza orașului, un alt monument istoric de anvergură pentru patrimoniul cultural al României.
„Lucram în paralel. Când eu mergeam cu documentație pentru spitalul județean, Constanța venea cu documentație pentru Cazino. Într-un fel am asistat la munca echipei de la Compania Națională de Investiții și acum, de câte ori văd în operă acea frumusețe de la malul mării Cazino Constanța care a fost redat României de fapt. Deci iată că acolo unde UAT-ul se implică, unde există oameni cărora le pasă de comunitate și care privesc misiunea pentru care au fost aleși sau angajați ca pe o datorie esențială, atunci se întâmplă lucruri”, explică Daniela Mihai.
În dreptul Palatului Prefecturii va fi reconfigurat și spațiul verde extrem de generos. Parcul de pe esplanada imobilului de patrimoniu va fi transformat într-un loc plăcut de promenadă și nu numai.
„În vară se va reamenaja și partea aceasta verde, sunt bani destinați și parcului și vor putea veni aici părinții, bunicii cu copiii să se bucure de această zonă, pentru că aici sunt și arbori ocrotiți prin lege. Vor fi toți inscripționați astfel încât să fie ușor de identificat de către elevi și ei să poată învăța astfel despre natură”, adaugă senatoarea PSD de Călărași.
După reabilitare, Palatul Prefecturii devine și centru socio-cultural, iar sălile sale ample vor găzdui numeroase expoziții. Consiliul Județean Călărași a prevăzut în proiect și achiziționarea de mobilier pentru clădire în stilul în care palatul a fost amenajat inițial. În edificiu se vor găsi și săli dedicate celei de-a șasea arte: muzica. Toate aceste facilități de factură culturală sunt gândite pentru a atrage în special elevii care să poată ține aici lecții inedite alături de profesorii lor, iar decorul complex să le inspire pasiuni către cele șapte arte frumoase.
Prin astfel de demersuri, senatoarea Daniela Mihai crede că încurajarea educației este cheia bunăstării viitoare a societății. Social-democrata este de părere că adulții care insuflă copiilor dragostea de învățare le predau de fapt ștafeta adevăratului succes în viață.
De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.
Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro
Be the first to comment