FOTO VIDEO Președintele PSD Călărași, Vasile Iliuță: „Principiul obiectiv al recalculării pensiilor este eliminarea inechităților”

Vasile Iliuță. FOTO Adrian Boioglu

Președintele PSD Călărași, Vasile Iliuță, a spus că principalul obiectiv al recalculării pensiilor este eliminarea inechităților din sistem.

PSD Călărași a organizat astăzi o conferință de presă pentru a explica că nicio pensie nu scade.

„Astăzi avem conferință de presă pentru că spațiul public a apărut la nivel național că pensiile scad, nu cresc și de aceea noi astăzi suntem pregătiți să venim cu răspunsul la ce se întâmplă județul Călărași.

Principiul obiectiv al recalculării pensiilor este eliminarea inechităților. Echitate în sistemul de pensii înseamnă că tuturor pensionarilor să li se aplice aceeași măsură. Asta înseamnă că la muncă e egală și contribuții egale trebuie să avem pensii egale.  Acestea au fost premisele acestei reforme: echitate și contributivitate. De aceea, în lege e scris că nici o pensie nu scade. Este obligatoriu că, pentru a elimina inechitățile unele pensii trebuie să crească mai mult, altele trebuie să crească mai puțin, iar altele trebuie să rămână pe loc.  Cei în care atacă reforma și recalcularea pensiilor pe motiv că nu cresc toate pensiile și că unele cresc mai mult sau mai puțin decât altele sunt adversarii echității. Cei care acuză sunt 17,5% din pensiile care nu au crescut la recalculare sunt împotriva celor 82,5% cărora li se face dreptate prin această lege”, a afirmat președintele PSD Călărași.

Vasile Iliuță a explicat că de câte ori a fost la guvernare, Partidul Social Democrat a crescut pensiile, salariile profesorilor, medicilor.

„Ne preocupă bunăstarea categoriilor profesionale și a pensionarilor din România”, a spus liderul PSD Călărași.

Secretarul executiv al social-democraților călărășeni, Ion Samoilă, a prezentat o situație a creșterii pensiilor din 2022.

„În anul 2022 am crescut punctul de pensie cu 10%, 25% cred că a fost indemnizația socială minimă, ajutor între 600 și 1200 de lei pentru pensionari cu venituri mici, ajutor anual de 700 de lei pentru pensionari aflați în risc de excluziune socială. În anul 2023 am crescut punctul de pensie cu 12,5%, 12,5% indemnizația socială minimă, ajutor anual între 600 și 1000 de lei pentru pensionari cu venituri mici, tichete de alimente de 250 de lei pentru pensionarii cu venituri mici, carduri de energie de 1.400 de lei pe an pentru pensionari cu venituri mici.

În anul 2024 creștem cu 13,8 punctul de pensie, 13,8 indemnizația minimă, tichete de alimente de 250 de lei, recalcularea pensiilor 1 septembrie, care a adus majorări de pensii pentru 82,5% de pensionari.

PSD majorează și pensiile pentru însoțitori încadrați în gradul 1 de invaliditate”, a povestit Ion Samoilă.

La conferița de presă a fost prezentă și Tatiana Zaharia, președintele Casei de Pensii Călărași.

„După  primirea deciziilor de recalculare, o parte din pensionarii județului Călărași s-au adresat instituției, respectiv Casei Județene de Pensii Călărași, pentru clarificarea unor neînțelegeți privind datele din aceste decizie de recalculare.  Zilnic, media celor care se adresează din data de 19 când au venit deciziile de pensie, inclusiv în data de ieri a fost cam de 60 de persoane. Unii au înțeles modalitatea de calcul și că această decizie de recalculare reflectă corect datele preluate, alții s-au adresat în scris instituției. Până în prezent avem aproximativ 700 de cereri scrise prin care vor explicații referitoare la cuantumul stabilit în urma recalculării asupra stagiului de cotizare”, a explicat Tatiana Zaharia.

Ea a spus că cele mai multe cereri pentru recalculare nu se justifică.

„Din cele aproximativ 700 de cereri depuse, marea majoritate nu se justifică, vor primi un răspuns administrativ că acele date evidențiate în deciziile de recalculare sunt corecte. Din cele 57.491 de dosare de pensie recalculate, un număr de 14.468 de pensionari primesc pensia minimă garantată, adică suma de 1.281 de lei. Deși, pe decizia de recalculare a pensiei cuantumul pensiei de asigurări sociale este sub suma de 1.281 de lei, nimeni nu trebuie să fie îngrijorat că li se va tăia din cuantumul de pensie, va primi diferența între suma înscrisă pe decizia de pensie, pensia de asigurări sociale și valoarea de 1.281 de pensie minimă garantată”, a mai spus șefa Casei de Pensii Călărași.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*