Pasajul rutier de la Drajna reprezintă unul dintre cele mai importante sectoare ale proiectului privind drumul expres TransRegio Galați – Brăila – Slobozia – Drajna – Autostrada A2 – Călărași – Chiciu, o investiție majoră care are la bază alianța administrativă a patru județe (prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, înfiinţată de către consiliile judeţene din Galaţi, Brăila, Ialomiţa şi Călăraşi), în parteneriat cu CNAIR, cu scopul de a implementa proiecte majore în infrastructura de transport în zona de sud-est a țării.
Pasajul rutier de la Drajna va avea o lungime de 2,74 kilometri și va lega breteaua de ieșire / intrare de pe A2, va traversa aerian magistrala feroviară București – Constanța, urmând să se descarce în sensul giratoriu aflat la intrarea în municipiul Slobozia. Recent, Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, vicepremierul Sorin Grindeanu, a vizitat șantierul pentru a vedea stadiul lucrărilor. Cu acest prilej, reprezentanții constructorului Arcada au dat asigurări că pot preda lucrarea cu șase luni înainte de termenul stabilit prin contract (iunie 2023).
„Ne menținem punctul de vedere, transmis acum șase luni de zile. Pe termen scurt, vă dăm asigurări că grinzile prefabricate vor fi montate cel târziu la sfârșitul lunii august. S-au făcut toate demersurile să închidem circulația pe calea ferată, între 16 și 20 august, perioadă în care vor fi montate 15 grinzi. Menționez, însă, se va lucra cu precădere noaptea, pentru a nu deregla programul de circulație a trenurilor către și dinspre litoral.
Vom avea un mic obstacol cu drumul național, dar nu cred că vor fi probleme majore, avem suportul tuturor instituțiilor implicate. Infrastructura o vom termina în maxim două săptămâni și jumătate, ne rămâne doar suprastructura și vom termina pasajul la jumătatea lunii octombrie. Apoi, rămân drumurile, umpluturi, straturi și siguranța circulației”, a declarat Alexandru Stanciu, reprezentantul constructorului.
Proiectarea și construcția pasajului de la Drajna au o valoare de 98,12 milioane de lei (fără TVA) și sunt finanțate prin POIM. Investiția va aduce o serie de beneficii la nivel regional și național, în principal prin creșterea vitezei de tranzitare prin eliminarea timpilor pierduți la barieră, dar va crește și siguranța rutieră prin eliminarea traversării la nivel a căii ferate.
„Îi felicit pe constructori, văd că se țin și întăresc ceea ce au promis în luna ianuarie, când s-a dat ordinul de începere al lucrărilor, că vor termina cu șase luni mai repede, pentru că termenul este iunie 2023. Pe mine mă bucură mobilizarea, mă bucură faptul că sunt premize bune, ei fiind acum pe undeva la 50 la sută cu lucrările, premize să se țină de acest termen de sfârșit de an, astfel încât în iarnă să se poată circula. Este un exemplu de bună practică și dovedește că se poate, spre deosebire de alte proiecte unde, din păcate, sunt întârzieri, iată că aici dacă ritmul se menține ca în prima jumătate a anului, lucrările se vor termina mai repede cu aproximativ șase luni”, a concluzionat Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, vicepremierul Sorin Grindeanu.
După finalizarea lucrărilor, printre beneficiari se vor număra și cei care circulă între municipiile Slobozia și Călărași, dar și cei care vin dinspre Moldova către Călărași.
„Pasajul Drajna nu reprezintă doar munca unui Guvern, ci munca în echipă a tuturor factorilor decizionali. De la Sorin Vrăjitoru, inițiatorul proiectului, până la primarul localității Dragalina și Consiliul Județean Călărași, care au urgentat documentațiile. Prin acest proiect se va rezolva problema blocajelor de pe Autostrada A2 și se va fluidiza traficul între Slobozia și Călărași. Totodată, drumul național de la Galați până la Chiciu va deveni un drum modern, european, pentru ceea ce înseamnă România de astăzi”, a subliniat președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță.
Be the first to comment