FOTO VIDEO Modernizarea cartierului Măgureni, aproape de final. Muncitorii toarnă deja al doilea strat de asfalt

Asfaltări în cartierul Măgureni. FOTO Adrian Boioglu

Unul dintre proiectele de suflet ale actualului primarul al municipiului Călărași este modernizarea cartierului Măgureni. Proiectul, început încă din toamna anului trecut, s-a dovedit mai complex în realitate față de proiecția din documente. Cu toate acestea, schimbările au devenit cât se poate de evidente, spre satisfacția întregii comunități care locuiește în zonă.

Zilele acestea, pe suprafața de aproximativ 4,5 kilometri de drumuri se toarnă al doilea strat de asfalt. În total, 15 străzi au fost complet modernizate de la stadiul de drum de pământ.

„Este o promisiune pe care am făcut-o în 2020, am început cu canalizare, am extins rețelele de gaz, iar astăzi începem turnarea stratului al doilea de asfalt și normal că lumea se bucură pentru că le-a crescut calitatea vieții. Oameni ne întâmpină zâmbitori pentru că îi aducem la normalitate. După 50 – 70 de ani în care au stat în piatră, praf și noroi, acum deja vorbim de asfalt, vorbim de alt stil de viață și, bineînțeles, va avea loc o repopulare a cartierului, pentru că au altfel de condiții”, a declarat, pentru CLnews, primarul municipiului Călărași, Marius Dulce.

Mult așteptatul val de modernizare aduce beneficii mult mai pronunțate decât cele așteptate inițial de locuitorii din zonă. Acum oamenii se bucură inclusiv de faptul că noile condiții – rețea de canalizare, gaze naturale și străzi asfaltate – duc la creșterea valorii imobilelor din acest cartier.

„Cert este că a devenit un cartier curat, modern și nu ne oprim aici, pentru că modernizăm și strada Independenției și strada Mihail Kogălniceanu, lângă, iar după aceea și bulevardul 1 Mai”, a mai precizat edilul.

Toate aceste lucrări, chiar dacă sunt finanțate din fonduri guvernamentale au nevoie și de o cofinanțare din partea autorității publice locale. Primarul Marius Dulce a vorbit, pentru CLnews, despre sursele de finanțare alternative pe care el și echipa sa de lucru le-au identificat și accesat în vederea ducerii la bun sfârșit a unui proiect care nu a fost lipsit de etape imprevizibile.

„În ceea ce privește cofinanțarea, am explicat-o de atâta timp și am spus, a fost nevoie de un împrumut pe care l-am previzionat din timp, din 2020, iar banii aceia îi tot rostogolim și îi vom rostogoli câțiva ani de acum încolo pentru că avem nevoie pentru fiecare lucrare și de lucrări suplimentare care nu au fost prinse în proiectul inițial sau lucrări ascunse care apar și care nu au putut fi prevăzute la momentul conceperii proiectului. Acum folosim acele fonduri pentru a face cât mai bine aceste lucrări”, a mai ținut să sublinieze Marius Dulce.

După estimările Primăriei Călărași, doar lucrările pentru rețeaua de canalizare necesită investiții de cinci sau șase milioane de lei. Proiectul rețelei de gaze naturale are nevoie de circa un milion de lei pentru a fi implementat.

Sumele se adună – spune primarul – dar volumul cheltuielilor nu mai are importanță atunci când pe fețele locuitorilor din zonă se citește satisfacția. Marius Dulce mărturisește că își dorește să vadă lucrările din cartierul Măgureni finalizate cât mai curând:

„Am promis că termin în acest mandat, de aceea și am și dat drumul lucrărilor pentru turnarea celui de-al doilea stra de asfaltt. Sper că până predau acest nou mandat și începe următorul se termină această zonă și cu cel de-al doilea strat de asfalt”.

Șeful administrației publice locale se declară mulțumit de evoluția de până acum a proiectelor de modernizare a cartierului Măgureni, în special de cel privind reabilitarea străzilor și turnarea, pentru prima dată, a covorului asfaltic. Primarul laudă colaborarea cu firma care se ocupă de șantier și este recunoscător că reprezentanții acesteia au înțeles particularitatea zonei și necesitățile și că de fiecare dată când au apărut dificultăți neprevăzute, aceștia au fost receptivi, s-au mobilizat și le-au soluționat.

Gabriel Radu, un locuitor la cartierului Măgureni care duce în spinare tolba multor zeci de ani de experiență spune că a locuit în aceeași gospodărie de când s-a născut. A învățat să meargă cu tălpile goale pe ulițele a ceea ce înainte era satul Măgureni. Astăzi, nepoții săi au șansa se a bate mingea și de a juca șotronul pe asfalt, așa cum se poartă la oraș.

„Înainte era dezastru! Cu gropi… numai Ceaușescu a făcut ceva odată… PNL-ul numai a mințit. Primul primar de la Revoluție încoace care a chiar a făcut ceva este Dulce. Am tot sperat să văd asfalt în cartierul acesta și Dumnezeu a venit și a făcut. Au făcut treabă bună băieții aici, acum este al doilea strat de asfalt pe care îl toarnă. Eu spun că acesta este primul primar real pe care Călărașiul l-a avut de la Revoluție până acum. Și trotuarele au fost reabilitate. N-a fost niciun primar ca Dulce. Cartierul nostru era dezastru, acum pare nou-nouț! Parcă s-a schimbat lumea, nu mai este cartierul care a fost”, afirmă cu mult aplomb seniorul.

Adunat, doar pentru refacerea de proporții a infrastructurii acestui cartier nemodernizat de mai bine de 50 de ani, Primăria Călărași a accesat fonduri de aproximativ 10 milioane de lei. Cea mai mare parte a investiției este acoperită din bani veniți de la Guvern, administrației publice locale rămânându-i strict sarcina de a acoperi costurile pentru ajustările neprevăzute apărute pe durata desfășurării șantierelor.

În total, 15 străzi capătă aspect nou, iar garanția lucrării promite că nu va mai fi nevoie de niciun fel de intervenție pentru minim cinci ani de la recepția finală. Din acest motiv, administrația publică locală i-a sfătuit pe locuitorii din zonă să facă tot posibilul pentru a se branșa la rețelele de utilități înainte de finalizarea asfaltării, astfel încât să nu fie necesară decopertarea neregulată a noului covor asfaltic, fapt care ar strica inclusiv aspectul zonei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*