Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, prezintă publicului în luna iulie, în cadrul Proiectului „Exponatul lunii”, instrumente (unelte) pentru modelat vase.
Piesele au fost descoperite în așezările getice de la Piscul Crăsani și Căscioarele și sunt parte din Colecția de Arheologie Generală a Muzeului Dunării de Jos.
Acestea au fost obiecte comune, tipice pentru faza clasică getică. Ipotezele privind utilitatea acestora sunt următoarele: fie erau folosite pentru realizarea lustrului vaselor (lustruitoare), fie potrivit lui Mircea Babeș erau calapoade, utilizate în exclusivitate la modelarea și finisarea ceramicii lucrate cu mâna.
Forma acestora este oval-convexă și sunt prevăzute cu un mâner cilindric sau tronconic, adesea aplatizat, îngustat și rotunjit la o extremitate, lărgit la cealaltă, unde formează o talpă ovală cu colțuri rotunjite. Dimensiunile acestor piese variază astfel: lungimea tălpii 40-80 mm și înălțimea 40-90 mm.
Instrumentele pentru modelat ceramica prezentate sunt din argilă comună, cu cioburi pisate și pietricele în pastă, arse oxidant, culoarea variază de la cărămiziu la brun – roșcat, de la cenușiu la negru. Majoritatea pieselor au zona mânerului ruptă, una singură are mânerul întreg și prezintă un orificiu de 10 mm diametru.
Piese de acest tip au fost descoperite în număr destul de mare în majoritatea așezărilor getice din Muntenia, Moldova precum și în așezările dacice din Transilvania (Piatra Roșie, Costești, Piatra Craivii, Sighișoara), fiind datate la mijlocul sec. II a. Chr – începutul sec. II p. Chr.
Be the first to comment