Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, vă prezintă în luna decembrie, în cadrul proiectului ”Exponatul lunii”, un accesoriu important al echipamentului călărețului ce atestă activitatea ecvestră, și anume un pinten medieval din fier.
Piesa a fost descoperită în cadrul cercetărilor arheologice din zona cetății de la Păcuiul lui Soare. Lucrat din fier, prin turnare, are o lungime totală de 12 cm. Brațele ovale în secțiune, au lungimea de 8 cm și sunt unite într-un arc larg în forma literei U. Din punctul lor de întâlnire pornește o tijă scurtă, ce se termină cu un spin piramidal cu vârful ascuțit, de 1,5 cm, fixat pe o plăcuță rectangulară cu colțurile rotunjite. La extremități, brațele prezintă orificii pentru atașarea cataramelor de prindere. Starea sa de conservare este foarte bună.
„Tipologic, pintenii descoperiți la Păcuiul lui Soare se încadrează în două mari tipuri: cu tijă terminată printr-o proeminență cum este cazul exemplarului nostru, și pinteni cu rozetă ce au fost introduși în secolul al XIII-lea. Din punct de vedere cronologic piesa prezentată datează din secolul al XII-lea, restul exemplarelor pe care le deținem în cadrul colecției noastre acoperind mari etape de viețuire la Păcuiul lui Soare.
Rolul practic al acestuia este de strunire a calului, dar are și o semnificație simbolică și socială, ajutând la consacrarea cavalerilor. Adesea pintenii erau ornamentați cu mici nituri din argint sau aur, ca simbol al statutului social în cadrul comunității respective.
Pe teritoriul României, descoperiri asemănătoare s-au făcut la: Bratei (Sibiu), Dăbâca (Cluj), Miercurea Sibiului, Bâtca Doamnei (Neamț), Copăceni (Vâlcea)”, a declarat muzeograf Sorina Nedelcu.
Acest exponat se regăsește în cadrul expoziției permanente Evoluția comunităților umane la Dunărea de Jos, la Secția Arheologie a Muzeului Dunării de Jos.
Program de vizitare: L-V (8-16), S-D (9-17).
Be the first to comment