Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, prezintă în luna decembrie, în cadrul proiectului ”Exponatul lunii”, așa-numitele ”coarne de consecrație”.
Este vorba de unele dintre cele mai interesante obiecte de plastică preistorică ce fac parte din Colecția de Arheologie Generală a Muzeului Dunării de Jos, atribuite culturii Gumelnița.
Comunităţile gumelnițene de la nord de Dunăre au realizat o serie de piese din lut, printre care se înscriu și ”coarnele de consecrație”, o formă cu frecvență redusă a plasticii zoomorfe din arealul Culturii Gumelnița, fiind prezente în situri precum Sultana – Malu Roșu, Măgura Gumelnița (jud. Călărași) sau Vitănești – Măgurice (jud. Teleorman).
Piesa la care vom face referire în continuare a fost descoperită în așezarea gumelnițeană ”Căscioarele-Ostrovel”, județul Călărași, în una din locuințele cercetate în anul 1964 de către unul dintre cei mai mari arheologi ai României, Vladimir Dumitrescu.
Ca și alte obiecte din aceeași categorie, și acesta este de mici dimensiuni (cca 3,1 cm), este compus dintr-o bază, care în acest caz este alungită, un ”corp” şi coarne, are suprafața netezită, fiind realizat din lut ars, de culoare cărămizie, având în compoziție pastă fină și foarte fină. Piesa prezintă pe ”corp”, în poziție aproximativ centrală, o perforație, care, alături de forma alungită a bazei, ar putea sugera că a fost folosit ca și pandantiv.
În ceea ce privește semnificația acestui tip de piese, cercetătorii afirmă că reprezintă simboluri ale principiului masculin. El este redat în arta neo-eneolitică, de cele mai multe ori, sub formă umană masculină dar şi personificat de taur. Ca atare, este înfăţişat ca un bovideu, însă în unele cazuri în legătură cu reprezentări feminine, în poziție secundară față de acestea.
Be the first to comment