Muzeul Dunării de Jos Călărași, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, vă prezintă ca exponat al lunii august, un opaiț (capac).
Piesa lunii august face parte din Colecția de Arheologie Generală a muzeului și a fost descoperită în așezarea getică din zona Pietroiu – Gâldău (punctul Boureanu) în anul 1975, număr de inventar 25119.
Opaițul (capacul) este lucrat din argilă semifină, cu mică, ars oxidant, de culoare cărămizie, modelat cu mâna, având o înălțime de 85 mm și un diametru de 135 mm.
Decorată cu două brâuri crestate, perpendiculare unul pe celălalt, cu capetele întoarse spre dreapta, formând un fel de cruce gamată, două brațe pornesc de la baza mânerului, pe când celelalte două formează o singură bandă ce traversează longitudinal mânerul. Acest decor are un efect vizual deosebit, sugerându-se totodată, și o senzație de mișcare.
Obiectul prezintă în interior, până la circa 1 cm de buză, urme egale și puternice de ardere, pe când buza și partea exterioară nu au urme de ardere secundară, fiind mai probabil opaiț decât capac iar datarea fiind făcută între mijlocul sec. IV – a doua jumătate a secolului III a. Chr.
Piesa a fost publicată în volumul Cultură și Civilizație la Dunărea de Jos numărul XIII-XIV din anul 1995, de către Valeriu Sîrbu și Vasile Oprea.
Be the first to comment