Dumitru Coarnă despre legea off-shore: „O afacere genială: statul român răscumpără cu un miliard de dolari o licență de exploatare gaze naturale pe care a dat-o gratis”

Deputatul Dumitru Coarnă. FOTO Facebook

Deputatul neafiliat de Călărași, Dumitru Coarnă, a apreciat, în cadrul unei declarații politice susținute în Parlamentul României, că acel contract semnat de statul român, privind răscumpărarea licențelor de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră de la firma Exxon, contra sumei de un miliarde de dolari, licențe pe care guvernul le-a dat gratis în 2008 companiei canadiene Sterling Resources, este, în realitate, o păcăleală mai mare decât contractul Bechtel.

„Cu această ocazie s-au evaporat mai mulți bani decât în contractul pentru care statul român a plătit sume importante deși nu s-a construit nimic. În această nouă țeapă dată poporului român, vânzătorul, compania americană Exxon, va încasa miliardul de dolari fără să fi făcut nimic. Aceasta a cumpărat licențele de la compania Sterling Resources contra sumei de 39 de milioane de dolari și le-a revândut României pentru un miliard de dolari. Reprezentanții Guvernului ne spun că tranzacția în valoare de peste un miliard de dolari este expresia angajamentului Guvernului de a susține investițiile vitale în energie și valorificarea gazelor naturale din Marea Neagră în beneficiul românilor și economiei românești”, a declarat Dumitru Coarnă.

El spune că prin acest contract se dorește începerea extragerii gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră de către Romgaz și OMV Petrom, în cursul anului 2026, și că se urmărește atingerea obiectivului de a asigura necesarul de gaz pentru consumul propriu al țării, dar miliardul de dolari dat pentru a răscumpăra va fi inclus de către Romgaz în prețul final de vânzare către consumatorii români.

„Rusia vinde către clienții din Europa gaze cu 200 de dolari/ mia de metri cubi, în condițiile în care costurile de exploatare a gazelor nu includ și astfel de sume plătite de România. Vor plăti românii prețuri mai mici la gaze în aceste condiții? Va fi România competitivă pe piața europeană a gazelor cu astfel de costuri? Mă îndoiesc. Practic, din punga de gaze descoperită în Marea Neagă, cel puţin cantitatea de cinci miliarde de metri cubi este destinată răscumpărării licențelor. În cazul în care se mai întreabă cineva de ce este atât de scump gazul românesc exploatat de companiile străine și revândut românilor, poate această așa-zisă afacere vă ajută să vă lămuriți: pentru că miliardul de care vorbim intră în cheltuielile Romgaz, cheltuieli pe care aceasta le include în prețul gazului, adică prețul de vânzare la consumatorul final. Astfel, România pierde, companiile de exploatare străine câștigă, guvernul nostru fiind în slujba lor”, a explicat deputatul călărășean.

Potrivit lui Coarnă, proiectul de lege care permite vânzarea gazelor naturale ale României din Marea Neagă „pe nimic”, pentru ca ulterior țara noastră să le răscumpere la prețuri exorbitante de la companiile de exploatare, denumit Legea off-shore, reprezintă în fapt o cutie a Pandorei.

„Potrivit proiectului de act normativ, pe toată durata derulării acordurilor petroliere referitoare la perimetrele petroliere off-shore și on-shore de adâncime, titularii acordurilor, inclusiv operatorii economici afiliați acestora, vor avea dreptul de a comercializa în mod liber hidrocarburile produse din perimetrele petroliere respective la prețurile și în cantitățile determinate de către aceștia în acord cu legislația națională și cu principiile Uniunii Europene de piață liberă. Astfel, sub pretextul crizei energetice și independenței energetice față de Rusia, s-a inițiat un act normativ prin care devenim dependenți față de companiile de exploatare a gazelor naturale, gaze naturale proprietate a statului român. Facilitățile fiscale oferite aceste companii nu vor crește veniturile la bugetul de stat ci, din contră, le vor scădea vertiginos. În realitate, modificările la legea off-shore, sunt profund dezavantajoase pentru România. În primul rând companiile nu sunt obligate să vândă nici un metru cub din gazele României pe piața internă, în condițiile în care, în legea inițială pe care companiile care au semnat contractele erau obligate să o respecte, 50 la sută din gaze ar fi trebuit să ajungă pe piața românească. În al doilea rând, din impozitarea veniturilor suplimentare care depășesc un preț de vânzare de 85 de lei/MWh, statul s-ar putea să nu obțină profit”, a mai declarat Dumitru Coarnă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*