Doi foști inspectori ai Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Călărași au fost trimiși în judecată de procurorii DNA, în stare de libertate, alături de director general adjunct al APIA, Bogdan Dumitrașcu, și de un fermier din județul Călărași, pentru fapte de corupție.
Astfel, potrivit DNA, în cursul anului 2020, în scopul obținerii fondurilor nerambursabile, fermierul cercetat în cauză ar fi depus la APIA – Centrul județean Călărași mai multe documente și declarații false care atestau împrejurarea neadevărată că lucrările executate de inculpat îndeplineau condițiile pentru obținerea subvențiilor aferente Zonelor de Interes Ecologic, respectiv cultivarea unui amestec de culturi secundare (ex. rapiță și titricale).
Printre documentele depuse la APIA se regăsește și un raport de control al inculpaților Ionel Bucelea și Florin Panaitescu, la data faptelor inspectori în cadrul APIA Călărași, încheiat după acțiunea de verificare în teren, cu privire la conținutul căruia se impun următoarele precizări:
inițial, ca urmare a unei activități de control, cei doi inspectori ar fi consemnat în raport faptul că pe terenul deținut de fermier nu ar fi fost identificat stratul vegetal declarat pentru care solicitase subvenția, ci doar o cultură de grâu comun, de toamnă.
ulterior, după o întâlnire cu inculpatul Bogdan Dumitrașcu care, în perioada respectivă, era director general adjunct al Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură, cei doi inspectori, la instigarea primului, ar fi revenit și ar fi consemnat în fals în raportul respectiv că pe suprafața de teren ce aparținea fermierului, era înființată și cultură de strat vegetal.
Prin aceste demersuri, fermierul a obținut de la APIA suma de 7.128 de lei, reprezentând fonduri nerambursabile. În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii, iar Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal.
Cei doi foști inspectori și fermierul din Călărași sunt cercetați pentru fals intelectual, respectiv complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Călărași cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Be the first to comment