Deputatul Dumitru Coarnă s-a opus închiderii şi conservării grupurilor energetice pe bază de lignit şi huilă

Deputatul Dumitru Coarnă. FOTO Facebook

Deputatul neafiliat de Călărași, Dumitru Coarnă, a votat, alături de alți colegi din Parlament, împotriva proiectului de ordonanță de guvern privind decarbonizarea sectorului energetic, care reglementează închiderea şi conservarea grupurilor energetice pe bază de lignit şi huilă.

El a precizat, într-o declarație făcută în Camera Deputaților, că România nu produce suficientă energie și importă la ora actuală peste 1.000 de MWh (megawatt oră – n.r.) din Ungaria și Bulgaria, astfel că închiderea acestor grupuri energetice nu este justificată.

„România, astăzi, produce 6.031 MWh și consumă 6.767 MWh. Înseamnă că suntem pe un deficit. Avem import din Ungaria, de unde importăm 300 MWh, și 766 MWh din Bulgaria. Din care 500 MWh îi trimitem în Republica Moldova, iar cu diferența acoperim deficitul de energie din piața românească. Iar noi votăm închiderea capacităților de producție, care are un dublu efect: o dată lipsa de energie, iar doi, aspectul social pe care Partidul Social-Democrat, din păcate, îl susține. Practic noi votăm împotriva interesului poporului român”, a declarat Dumitru Coarnă.

El spune că nicio țară din Europa nu procedează așa cum procedează România, deși în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) termenele asumate pentru aceasta sunt de aproximativ 10 ani.

„Avem termene și în PNRR, până în 2032. De ce trebuie să închidem noi aceste capacități de producție într-o perioadă de criză? Într-o perioadă de excepție, impui soluții de excepție! Ori, nu suntem în poziția în care noi să putem astăzi să închidem capacități de producție când suntem pe minus 700 MWh. (…) Afară încă avem temperaturi pozitive. Gândiți-vă ce o să fie în ianuarie, în februarie, când o să avem un deficit de 1.000 – 1.500 MWh. Practic, o să ajungem în situația în care o să întrerupem curentul electric consumatorului casnic, pentru că PSD, PNL, UDMR și minorități votează pentru închiderea acestor capacități de producție”, a mai spus deputatul călărășean.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, cu 55 de voturi „pentru”, 44 contra şi 37 de abţineri proiectul de aprobare a OUG 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic. Acesta reglementează închiderea şi conservarea grupurilor energetice pe bază de lignit şi huilă, închiderea carierelor de lignit şi minelor de huilă precum şi măsuri de sprijin pentru închiderea şi conservarea capacităţilor de producere a energiei electrice pe bază de lignit şi huilă. Proiectul se află la promulgare la şeful statului.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*