Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, organizează, în perioada 24 – 28 februarie, Atelierele lui Mărțișor. Locul de desfășurare al atelierului de lucru este Secția de Etnografie și Artă populară, situată la parterul blocului Arcadia.
1 Martie marchează în fiecare an sărbătoarea Mărțișorului, acesta, fiind cel mai îndrăgit simbol al primăverii. La origini, mărțișorul, era simbolizat printr-o monedă de aur sau argint, la care se atașa o sfoară împletită din fire albe și roșii sau albe și negre. Mai târziu a apărut sub forma unor mici pietre de râu vopsite în alb și roșu înșirate pe o ață, pentru ca în vremurile noastre el să fie reprezentat de mărgele colorate, ceramică ori flori.
În mod tradițional acesta se prinde în piept sau la mână, în zorii zilei, înainte de răsăritul soarelui. Mărțișorul este purtat de regulă, de întreaga comunitate a fetelor, mamelor și iubitelor, dar și de băieți în anumite regiuni ale țării, încredințați fiind că ei, purtătorii acestui gingaș obiect vor fi curați
ca argintul odată cu venirea primăverii și sănătoși pe tot parcursul anului.
Persoanele interesate să participe la atelier, sunt așteptate să se înscrie, de luni până vineri, la numărul de telefon 0746/051.267, persoană de contact Virginia Oană. Taxa de participare este de doi lei/ persoană.
Be the first to comment