Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, îi invită pe călărășeni, vineri, 27 septembrie, la Secția Arheologie din str. 1 Decembrie 1918 (Demisolul Consiliul Județean Călărași) la Noaptea Cercetătorilor Europeni 2024
Anual, începând cu anul 2005, în ultima zi de vineri a lunii Septembrie, Noaptea Cercetătorilor Europeni (eveniment organizat în majoritatea statelor Uniunii Europene) face știința accesibilă tuturor.
„Prin acest eveniment ne propunem să arătăm publicului larg ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare.
Astfel, îi invităm pe toți cei curioși la o călătorie în lumea fascinantă a științei, pentru a lua parte la experimente inedite și prezentări captivante. Cercetătorii îşi propun să prezinte o parte din munca lor către publicul larg, prin intermediul unor expuneri științifice, dar şi prezentând unele instrumente, metode sau tehnologii care au schimbat sau pot îmbunătăţi percepția publicului față de muzeu.
Printre activitățile propuse celor interesați se numără Atelierul de modelaj lut sau Atelierul de Restaurare-Conservare ceramică. Dacă la primul atelier participanții vor avea prilejul să ia contact cu un meșteșug ce se pierde în negura timpului – olăritul, dar și să confecționeze cu mâna un obiect pe care și-l vor însuși la final, la cel de-al doilea vor primi informații cu privire la restaurarea unui vas ceramic și, deasemenea, vor putea urmări la fața locului cum se desfășoară un asemenea proces.
Curioșii vor avea la dispoziție un telescop cu ajutorul căruia vor putea explora universul, grație Colegiului Național ”Barbu Știrbei” din Călărași.
În același timp, publicul se va bucura de o proiecție de film și de zona dedicată științei interactive, prin intermediul instalațiilor VR care conțin aplicația “Moștenirea civilizației Gumelnița într-o perspectivă 3D” sau a hologramelor ce prezintă obiecte arheologice, fiind zona unde participanții vor experimenta și își vor testa înclinațiile spre știință, explorând activităţi captivante.
Vă așteptăm între orele 19.00 și 22.00, pentru a lua contact cu lumea fascinantă a ştiinţei şi cercetării, care vine să-şi dezvăluie „secretele” într-un mediu prietenos şi într-o atmosferă relaxantă”, a declarat muzeograf Dr. Andreea Parnic.
Be the first to comment