Proiectul SmartLab se extinde rapid în România și ajunge în Călărași, prima localitate din afara regiunii București-Ilfov. Elevii de clasele I-XII din toate școlile și liceele din județul Călărași au de acum la dispoziție un laborator digital inteligent care a costat 100.000 de euro, și care este dotat cu tehnologie de ultimă generație.
Astfel, acesta are în dotare 30 de laptopuri cu licențe și softuri de design grafic, o tablă inteligentă, 30 de ochelari VR, doi roboți educaționali multifuncționali, două scannere 3D, 30 de creioane 3D, șase imprimante 3D, dintre care una multicoloră și cinci monocolore. În costul proiectului intră și mobilier modern, design de interior al sălii, sesiuni de instruire pentru profesori și consumabile pentru primul an de funcționare.
„Mă bucur că avem și noi, la Călărași, un loc unde putem implementa educația viitorului. Abia aștept să începem școala, fizic, să revenim la normal și să văd sala asta plină de copii, care descoperă echipamentele și învață să le folosească. E foarte important acest pas pentru elevii noștri, SmartLab este un loc unde putem să creștem performanța. Toți porii acestui laborator vorbesc despre tehnologie”, a precizat președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță.
SmartLab Călărași este al cincilea laborator de acest gen din țara noastră. Costurile pentru realizarea sa au fost suportate de către Consiliul Județean Călărași, iar de implementare s-a ocupat Asociația INACO-Inițiativa pentru Competitivitate, de altfel și inițiatoarea proiectului.
Laboratorul este amplasat în clădirea Bibliotecii Județene „Alexandru Odobescu” din municipiul Călărași. Astfel, aceasta a devenit prima bibliotecă din Uniunea Europeană dotată cu un SmartLab.
În România, în ultimul an și jumătate, au fost deschise 4 SmartLab-uri în: Școala nr. 45, “Titu Maiorescu”, Sector 3, București, Liceul Teoretic “Alexandru Ioan Cuza”, Sector 3, București, Măgurele Science Park, Măgurele, Ilfov și Liceul Teoretic “Grigore Moisil”, Sector 6, București.
Be the first to comment