Zeci de mașini electrice au cucerit, weekend-ul acesta, străzile din municipiul Călărași, odată cu evenimentul THOR Eco Challenge, o expoziție de mașini electrice și totodată o competiție în cadrul căreia pasionații de mașini extrem de silențioase și prietenoase cu mediul s-au întrecut pe un traseu stabilit pe arterele din oraș.
„După cum vedeți, suntem parteneri la acest eveniment, ne gândim la mediu, de aceea încercăm să promovăm toată această tehnologie electrică auto, pentru că avem nevoie. Se pare că acesta este trendul, acesta este viitorul, iar dacă vrem un aer mai curat, folosim mașini electrice”, a declarat, pentru CLnews, primarul municipiului Călărași, Marius Dulce.
Iar orașul este pregătit pentru viitorul în care traficul va fi cucerit pe deplin de mașinile electrice, mai afirmă edilul.
„Cred că prin PNRR ajungem undeva la 40 de stații electrice. Am în vedere ca în toate parcările mari pe care le-am făcut, plus instituții, deci suntem în trend, ca să spunem așa, pentru că, în următorii ani, cu siguranță vom ajunge la 60 de stații electrice”, promite primarul.
Organizată de Asociația Tesla Happy Owner Romania (T.H.O.R.), competiția „THOR Eco Challenge” presupune ca echipajele mașinilor electrice să conducă în continuu, timp de opt ore, pe traseul delimitat în oraș, în așa fel încât să respecte toate regulile de circulație, dar în același timp să facă economie de energie.
„Am ales Călărașiul pentru că în Călărași sunt acasă. Chiar dacă nu locuiesc exact în orașul Călărași, sunt ca acasă. Am avut foarte mare deschidere din partea autorităților de aici. Ne-au pus la dispoziție tot ce înseamnă de la scena pe care o vedeți, până la spațiul în care să ne desfășurăm activitatea, curent, suport logistic, tot ce am avut nevoie, ne-au ajutat. Din punctul ăsta de vedere, nota 10! Singura problemă a fost căldura. Aici primăria n-a putut să ne ajute. Călărașiul, la fel ca și alte orașe care sunt mai mici, trebuie incluse în liste de evenimente tocmai pentru că trebuie să ducem informația acolo unde este mai puțin accesibilă. Nu neapărat în orașele mari, unde deja informația circulă”, a explicat, pentru CLnews, președintele Tesla Happy Owners din România, Dan Dumitru.
Spațiul expozițional pus la dispoziție de Primărie a fost Parcul Dumbrava și tot de acolo a fluturat și fanionul de start al competiției. Chiar dacă mașinile nu au demarat cu scârțâit de roți și nori zgomotoși de fum de eșapament, spectacolul n-a lipsit. Mașinile 100% electrice atrag și fascinează inclusiv prin aspectul lor dinamic la exterior, complex și futurist la interior.
„În general, foarte rar ne-a fost dat să nu avem măcar o comandă de mașină la unul dintre evenimentele noastre. De obicei, vin oameni interesați, fac o plimbare cu mașina, pentru că dincolo de competiție, avem și partea în care prezentăm mașinile, plimbăm oamenii cu ele, le prezentăm ce pot face, cum sunt ele ca mașini de condus zi de zi și, în general, una se comandă acolo pe loc. Deci, cu siguranță, contează foarte mult să facem astfel de evenimente și să ducem ideea de ecomobilitate și sustenabilitate oriunde e nevoie de ea”, este de părere Dan Dumitru.
Cosmin Mihăescu, creierul organizării evenimentului național „THOR Eco Challenge”, a sumarizat, pentru CLnews, ideea acestei competiții și motivul pentru care ea este, de cele mai multe ori, găzduită de orașe mici, de provincie.
„Prin organizarea acestei competiții care se cheamă «T.H.O.R. Eco Challenge», vrem să promovăm electromobilitatea la nivel național, în orașele mari, dar și în orașele mai mici, tocmai acolo unde sunt probleme cu infrastructura de încărcare. Din păcate, Călărașiul este un oraș care, deși are stații de încărcare pentru mașini electrice, acestea sunt, în mare parte, nefuncționale. Cumva ne doare această problemă și ne-am gândit să tragem un semnal de alarmă din punctul acesta de vedere, dar și să încurajăm, să vadă posesorii de mașini că electromobilitatea este o soluție. Suntem aici cu peste 30 de mașini de toate brandurile, de toate categoriile de baterii, de autonomie și, cumva, pentru noi este o provocare să promovăm la nivel național electromobilitatea” a punctat Cosmin Mihăescu.
Prețurile pentru automobilele electrice nu mai sunt de mult restrictive și inclusiv statul încurajează posesorii de mașini să își schimbe autovehiculele alimentate din resurse greu regenerabile cu unele electrice, oferindu-le bonusuri și facilități, la nivel național. Cu toate acestea, unii șoferi sunt sceptici în a face schimbarea și invocă lipsa unei infrastructuri concrete când vine vorba de alimentarea acestor automobile. Cosmin Mihăescu le dă dreptate șoferilor și admite că România mai are de lucru în ceea ce privește optimizarea stațiilor de încărcare a mașinilor electrice. În același timp însă, Cosmin Mihăescu se oferă pe el drept exemplu al conducătorului auto pasionat de drumuri lungi, care a trecut exclusiv pe electric:
„Fără niciun fel de problemă, în toată țara se poate încărca, se poate trăi cu o mașină electrică. Spre exemplu, eu conduc de peste 200.000 de km, în trei ani, doar mașină electrică și niciodată nu am rămas fără energie electrică. Mașinile electrice presupun o pregătire, o conștientizare a deplasărilor pe care le ai de făcut și o pregătire, prin faptul că trebuie să îți ții mașina încărcată. Ideal este ca mașina electrică să se încarce peste noapte, acasă, la o priză obișnuită, ca orice telefon, se poate încărca, dar, în același timp, avem nevoie și de stații de încărcare rapide. Ele, deși există în momentul de față, aș spune că sunt suficiente, marea problemă o reprezintă faptul că nu sunt în permanență funcționale”.
Programele naționale de investiții puse la dispoziția administrațiilor publice locale din toată țara includ și ramuri care încurajează elaborarea și consolidarea infrastructurii rutiere care să susțină trecerea la mașinile electrice. După cum a punctat și primarul Marius Dulce, Călărași este doar unul dintre orașele din România care a accesat fonduri prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru dotarea cu stații de încărcare pentru autovehiculele electrice și care continuă să facă demersuri pentru transforma întreaga comunitate într-una cât mai prietenoasă cu natura. Vicepreședintele Tesla Happy Owners Romania, George Miu, crede în ideea că asociația pe care o reprezintă, poate face echipă eficientă cu șefii administrațiilor publice locale prin stimularea implicării.
„Pentru a dezvolta infrastructura e nevoie de implicare, în primul rând și noi, prin aceste acțiuni ale noastre, benevole și fără nicio susținere din alte surse încercăm să deschidem ochii prima dată ai noilor posesori, apoi autoritățile să fie obligate cumva să ajute la dezvoltarea infrastructurii. Sunt multe primării care au înțeles (…), Primăria Ciugud, Primăria Păuca sunt două localități care au accesat foarte, foarte mulți bani din fonduri europene și au făcut niște lucruri foarte frumoase cu bani europeni și se poate face acest lucru foarte ușor, dar trebuie implicare”, a mai subliniat George Miu.
Fondată în urmă cu doar un an și jumătate, Asociația Tesla Happy Owners Romania sau T.H.O.R. crește cu rapiditate, numărând deja peste 100 de membri oficiali și mai mult de 1.500 de simpatizanți în toate județele din România. Cu o astfel de susținere mereu în creștere, comunitatea a organizat deja peste 20 de evenimente dedicate sustenabilității și promovării ecomobilității în direcțiile tuturor celor patru puncte cardinale ale țării.
De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.
Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro
Be the first to comment