Orice bibliotecă mai mare sau mai mică poate fi asemuită unui veritabil univers. Biblioteca Județeană „Alexandru Odobescu” din Călărași nu face excepție. Din contră, cu peste 350.000 de unități de bibliotecă dintre care pot fi enumerate volume de carte, publicații periodice, documente multimedia, audio-video, Daisy (destinate nevăzătorilor) și chiar hărți este un organism foarte complex căruia îi dau viață 24 de angajați.
Recent, biblioteca a ajuns la o vârstă venerabilă de când este sursă de cunoaștere, de inspirație și de educație pentru cei mici, dar și pentru cei mari.
„Biblioteca «Alexandru Odobescu» din Călărași, anul acesta, pe 30 octombrie, a împlinit 138 de ani. Este un moment important pentru administrația județeană și pentru viața culturală. Ne organizăm și ne desfășurăm activitatea cu 24 de oameni. O mână de oameni care încearcă să cuprindă această zonă de împrumit a cărților, dar și atelierele pe care le-am dezvoltat în urmă cu foarte mulți ani și pe care am încercat să le promovăm și care au și succes în rândul comunității, în rândul populației și mai ales în rândul școlarilor”, sunt cuvintele Marinelei Voivozeanu, proaspătul manager al bibliotecii.
Pentru toate darurile frumoase pe care le-a oferit sub formă de informații, idei și imagini călărășenilor vreme de nenumărate generații, cadoul pe care biblioteca îl primește chiar în luna cadourilor este reabilitarea. „Ca proiect, până la finalizarea acestui an, vom încerca să reabilităm etajul patru al bibliotecii”, a dezvăluit Marinela Voivozeanu pentru CLnews.
Biblioteca județeană din Călărași se pregătește însă să renască în sfera digitalizării. Etajul patru al clădirii este cel care adăpostește colecția de periodice.
„Vom încerca să copertăm fiecare ziar în parte, fie că vorbim de săptămânale sau cotidiane și în curând vom încerca să scanăm toată această presă locală pentru ca, în momentul în care cineva este doritor să afle ce s-a întâmplat în paginile ziarului să spunem «Curierul», în urmă cu foarte mulți ani, poate intra pe calculator și poate găsi această informație”, a mai anunțat managerul bibliotecii.
Practic, la Călărași, orice pasionat de istoria presei sau de istorie în general, orice căutător în arhive sau nostalgic al vremurilor va putea călători în timp, către orizontul sau evenimentul dorit, cu un simplu click.
Timpul este o resursă prețioasă, iar răbdarea este o virtute. Nu toți dispun de timp, iar virtuțile se educă. Biblioteca însă vine cu o soluție pentru a limita timpul petrecut cu degetele mângâind rafturile prăfuite în miros familiar de pagini îngălbenite.
„Este un proiect ambițios, este un proiect început cu trei ani în urmă, vrem să facem împrumut de carte pe baza scanării codului de bare. Fetele încă etichetează aceste cărți, iar în momentul în care un copil vine să împrumute cartea, pe baza codului de bare poate vedea raftul, etajul, unde se află această carte sau dacă ea este împrumutată de cineva”, mai precizează Marinela Voivozeanu.
Mulți, când aud cuvântul „bibliotecă” îl asociază unui mediu anost, restrictiv, prea static pentru vremurile dinamice pe care le trăim. Ei, bine, cine mai trăiește cu această impresie la Călărași este clar că nu a trecut pragul Bibliotecii „Alexandru Odobescu”, n-a făcut cunoștință cu lodoteca și n-a dat cu ochii de minunățiile care se nasc în atelierele de creație organizate cu mult suflet de bibliotecare pentru cei mici.
„Sunt proiecte importante, proiecte ambițioase pe care noi încercăm să le facem în cadrul bibliotecii, să scoatem această bibliotecă din zona împrumutului și s-o aducem mai aproape de oameni. Vrem s-o transformăm în bibliotecă județeană și asta încercăm să facem, pentru că în ultima perioadă, foarte mulți copii din mediul rural vin către noi. Așa cum am spus, atelierele de toamnă, ateliere Sfântului Andrei care urmează în doar câteva zile, cele care urmează de Ziua Națională și apoi sărbătorile de iarnă”, a dezvăluit managerul Marinela Voivozeanu, pentru CLnews, invitându-i, totodată pe părinții din Călărași să își ia de mână copiii și împreună să vină să descopere ce lucruri magice are de oferit biblioteca pentru utilizatorii de toate vârstele.
Be the first to comment