Este culesul viilor, iar pompierii călărășeni atrag atenția la dioxidul de carbon acumulat în beciurile sau spațiile închise unde mustul este pus la fermentat.
Potrivit reprezentanților ISU Călărași, în lipsa oxigenului din aceste spații închise, dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentație se transformă în monoxid de carbon, gaz fără culoare sau miros, care pătrunde în organism pe cale respiratorie și constituie o otravă puternică. Totodată, acesta se amestecă ușor cu aerul, drept pentru care se răspândește foarte rapid în încăperea în care se produce.
Pentru a evita cazurile de intoxicație cu monoxid de carbon, acumulat în spațiile închise, pe timpul fermentării mustului, ISU Călărași recomandă:
- butoaiele cu must nu trebuie depozitate în beciuri sau spații care nu au căi de aerisire;
- procesul de fermentare trebuie să se realizeze în spaţii deschise sau bine aerisite,
- dacă fermentarea se produce totuși într-un spațiu închis, este interzisă intrarea fără o aerisire în prealabil. Mai concret, deschizi ușa să intre aer de afară și aștepți minim jumătate de oră până vei intra!
- doar câteva minute de inhalare a dioxidului de carbon pot fi fatale așa că e responsabilitatea ta să te păzești de acest pericol!
Be the first to comment