Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, prezintă publicului în luna februarie, în cadrul proiectului Exponatul lunii, o statuetă din bronz de epocă romană.
„Astfel de statuete sunt destul de frecvente în plastica romană, în Moesia Inferior, Moesia Superior și Dacia. Ele reprezintă o veche divinitate romană, Genius familiaris – divinitate protectoare a familiei. Acesta, începând cu epoca lui Augustus, este redat sub forma unui pater familiarias – cel mai în vârstă bărbat din acea locuință, proprietarul gospodăriei, având toga trasă pe cap și purtând în mâini patera – vas antic de cult, are forma unei cupe, era folosită pentru sacrificii, și cornucopia – cornul abundenței, avea formă de corn, era ușor de transportat și conținea: fructe, legume, flori și monede. Se cunosc și exemplare având alte atribute. Unii autori pornind de la atitudinea de sacrificator a personajului, consideră că ele înfățișează un preot roman”, precizează muzeograful Roberta Mădălina Găbudeanu.
Statueta a fost descoperită întâmplător, în anul 1961, pe câmp, în perimetrul comunei Grădiștea, aflată în stânga Dunării, în dreptul cetății romane Durostorum. Astfel de descoperiri în afara imperiului roman sunt numeroase. A ajuns pe acest teritoriu în urma unui schimb de mărfuri sau jaf. Este datată în secolele II-III d. Hr.
„Statueta este din bronz masiv cu patină verde închis. Are stare bună de conservare. Personajul este redat în picioare, îmbrăcat cu o tunică cu mâneci scurte și o toga, înfășurate în jurul mijlocului, acestea îi acoperă o parte din brațe, umeri și este adusă pe cap. Piciorul drept este puțin îndoit. În mâna dreaptă, îndreptată ușor înainte, ține o pateră. Mâna stângă este ridicată în sus și a avut un obiect, astăzi rupt, probabil, după analogii, un volumen – papirus desfășurat orizontal. Ea are următoarele dimensiuni: înălțimea – 134 mm, lățimea – 23 mm, grosimea – 15 mm, înălțimea feței – 22 mm”, a mai explicat Mădălina Găbudeanu.
Piesa poate fi văzută la secția Arheologie, fiind parte a expoziției permanente de aici, la secțiunea dedicată epocii romane.
Be the first to comment