Inspectoratul Teritorial de Muncă Călărași anunță că, luând în considerare necesitatea asigurării în continuare, a unei protecții adecvate împotriva îmbolnăvirii cu coronavirusul SARS-CoV-2, Legea nr.55/2020- privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, a fost completată cu unele modificări.
Astfel, potrivit ITM Călărași:
- persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază, la cerere, de câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaților din sistemul public și privat. Aceste drepturi se acordă pe baza adeverinței de vaccinare. Dispozițiile prezentate mai sus nu se aplică în situația în care salariații sunt vaccinați la locul de muncă prin grija angajatorului.
- de o zi liberă beneficiază și persoanele care merg să își vaccineze copiii, (părinți sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum și al persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani). Ziua liberă se acordă pe baza adeverinței de vaccinare și a declarației pe propria răspundere a celuilalt părinte sau a reprezentantului legal, potrivit căreia acesta nu a solicitat și nu va solicita zile libere pentru însoțirea la efectuarea vaccinului a copilului cu vârsta sub 18 ani, respectiv a persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani.
Pentru a nu afecta activitatea angajatorului, angajații au obligația de a informa angajatorul cu privire la opțiunile de programare a zilelor libere pe care urmează să le solicite, în vederea asigurării în condiții optime a funcționării activității acestuia.
Persoanele care se vaccinează cu schemă completă de vaccinare beneficiază de o alocație de hrană, în valoare totală de 100 lei, sub forma tichetelor de masă pe suport hârtie. Tichetele de masă vor putea fi emise fără datele personale ale beneficiarilor, acestea urmând să fie completate la momentul distribuirii acestora. Aceste tichete reprezintă venit neimpozabil și vor fi distribuite de către centrele de vaccinare, cabinetelor medicilor de familie, ambulatoriilor de specialitate etc.
O altă modificare adusă acestei legii, este aceea a organizării Loteriei de vaccinare, ca măsură pentru încurajarea vaccinării. Aceasta constă în acordarea de premii în bani, persoanelor cu schemă completă de vaccinare. Câștigurile se supun regimului fiscal.
După emiterea certificatului de vaccinare pe baza numelui, prenumelui și CNP-ului, toate persoanele se pot înscrie pentru participarea la Loteria de vaccinare pe site-ul https://certificat-covid.gov.ro.
Be the first to comment