Amenzi de aproape 200.000 de lei, aplicate de ITM Călărași în primul semestru al anului

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu

Inspectorii de muncă din domeniul securității și sănătății în muncă din Călărași au controlat, în primul semestru al anului, un număr de 489 de societăți comerciale, fiind aplicate amenzi de aproape 200.000 de lei.

Potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă Călărași, controalele au vizat următoarele domenii de activitate:

  • agricultură – 59 de societăți;
  • transporturi – 32 de societăți;
  • industrie, comerț, alte domenii – 398 de societăți.

În urma acestor controale au fost aplicate 858 de avertismente, dintre care 37 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 196.500 de lei, și 888 de măsuri.

În vederea remedierii neconformităților constatate în timpul controalelor sau în timpul cercetării accidentelor de muncă și a bolilor profesionale, inspectorii de muncă pot recurge la următoarele mijloace juridice:

  1. aplicarea de măsuri (stabilite prin procesul de control), cu termene precise de realizare și raportare, în vederea remedierii neconformităților cu prevederile legale;
  2. aplicarea de sancțiuni contravenționale (stabilite prin procesul verbal de constatare și sancționare a contravențiilor) principale sau complementare. Sancțiunile contravenționale principale sunt avertismentul și amenda contravențională. În funcție de natura și gravitatea faptei, inspectorii de muncă pot să aplice una sau mai multe sancțiuni contravenționale complementare, cum ar fi: anularea sau retragerea autorizației de funcționare din punct de vedere al securității și sănătății în muncă, sistarea activității sau scoaterea din funcțiune a echipamentelor de muncă atunci când se constată o stare de pericol iminent de accidentare sau de îmbolnăvire profesională cu înscrierea măsurii de sistare a activității în Certificatul Constatator;
  3. sesizări ale organelor de urmărire penală cu privire la cazurile de abateri prevăzute de lege ca infracțiuni;
  4. cereri de radiere a persoanei juridice din Registrul Comerțului, în cazul săvârșirii repetate de către angajatori a unor abateri grave de la prevederile legislației muncii sau de la normele de securitate și sănătate în muncă.

Totodată inspectorii de muncă au continuat acțiunile de informare și conștientizare a angajatorilor, lucrătorilor, reprezentanților din CSSM-uri, reprezentanților lucrătorilor, medicilor de medicina muncii, reprezentanților patronatelor, sindicatelor privind necesitatea dezvoltării culturii de prevenire în domeniul securității și sănătății în muncă.

Pentru o bună desfășurare a activității și pentru siguranța lucrătorilor, activitățile de control și prevenire, vor continua și în viitor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*