În declarația susținută în Parlament în 21 aprilie, deputatul PSD de Călărași, Dumitru Coarnă și-a exprimat susținerea pentru adoptarea Proiectului de lege nr. 129/2020 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuțional penale, demers legislativ ce vizează respectarea drepturilor persoanelor abuzate, victime ale violenței domestice.
În România s-a înregistrat o creștere a infracțiunilor cu violență săvârșite asupra unui membru de familie, fapt rezultat din numărul mare al plângerilor depuse în ultimul an. Poliția Română a dat publicității datele pentru primele șapte luni ale anului 2020 din care rezultă că numărul victimelor este de aproape 5.500 de persoane și au fost emise peste 4.800 de ordine de protecție provizorii din care jumătate au primit confirmarea magistraților. Pe fondul măsurilor sanitare luate în România, conform Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, au fost înregistrate cu 2,3 la sută mai multe sesizări din partea femeilor agresate de partenerii de viață.
„Creșterea violențelor din perioada pandemiei de Covid-19 a dus la schimbarea parțială a legislației și la adoptarea Legii 183/2020 prin care agresorii care încalcă ordinele de protecție vor putea fi condamnați la închisoare între 1 și 5 ani. În plus, ordinul de protecție provizoriu poate fi emis pe loc de polițist pentru o durată de 5 zile, iar de judecător pe o perioadă de 6 luni”, a subliniat deputatul PSD de Călărași.
Potrivit acestuia, prin adoptarea Proiectului de lege nr. 129/2020 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuțional penale, se face un pas înainte în diminuarea acestui fenomen în continuă ascensiune.
„Autorii infracțiunilor de violență domestică vor fi obligați să poarte brățări electronice de supraveghere, atât în timpul unor proceduri judiciare, cât şi în timpul executării pedepsei stabilită de instanță și vor fi obligați să păstreze o distanță minimă față de victime. Încălcarea acestei obligații va genera o alertă în dispecerat care va determina o intervenție rapidă şi eficientă a polițiștilor şi jandarmilor. Astfel organele de ordine devin mult mai eficiente în intervențiile lor pentru a proteja viața și integritatea corporală a victimelor”, a sintetizat deputatul.
Demersul legislativ urmărește creșterea protecției victimelor violenței domestice, cât și operaționalizarea sistemului de supraveghere electronică a agresorilor care generează violență domestică.
„Este necesar să acordăm o atenție sporită acțiunilor de combatere a tuturor formelor de discriminare, violență și abuz împotriva categoriilor vulnerabile, centrate pe ideea de solidaritate umană, în scopul construirii unei societăți civilizate”, a susținut deputatul Dumitru Coarnă în încheierea declarației sale politice.
Be the first to comment