Prezența virusului Pestei Porcine Africane a fost confirmată, în dată de 22 ianuarie, la porcii din exploatația comercială deținută de SC Nutricom SA, din comuna Modelu. Exploatația de porci este o fermă comercială de creștere și îngrășare suine, în care sunt deținuți aproape 20.000 de porci.
DSVSA Călărași prin serviciile de specialitate a intervenit în regim de urgență de la dată când s-a suspicionat boala pe cazurile notificate de medicul veterinar de liberă practică, fiind recoltate probe sub control oficial, cu rezultat pozitiv pentru pesta porcină africană. Până la confirmarea bolii, exploatația a fost plasată sub supraveghere oficială și aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport.
„În dată de 22 ianuarie, Centrul Local de Combatere a Bolilor Județean Călărași s-a reunit în ședință extraordinară și, în urmă dezbaterilor, prin majoritate de voturi, a fost aprobat planul de măsuri de combatere a pestei porcine africane în exploatația de suine administrată de SC Nutricom SA!, spun reprezentanții DSVSA Călărași.
Controlul și combaterea bolii, inclusiv măsura de ucidere și ecarisare prin metodă alternativă de îngropare, va fi zilnic efectuată sub supraveghere sanitară veterinară oficială, cu aplicarea întocmai a măsurilor stabilite prin planul de combatere a bolii și a prevederilor stabilite prin manualul operațional de intervenție în pesta porcină africană.
„DSVSA Călărași ține să informeze populația sub aspectul măsurii de ecarisare prin îngropare că această este o metodă admisă de legislația în vigoare în caz de epizootii și în baza acordului prin studiul hidrogeologic realizat de instituțiile abilitate, în scopul aplicării cât mai rapide a măsurilor de combatere a bolilor. Pesta porcină africană este o epizootie de mare difuzibilitate, care afectează doar porcul domestic și mistrețul. Pesta porcină africană nu se transmite la om, însă omul poate fi un vector indirect al transmiterii bolii, acest virus având impact social cât și economic”, au precizat sursele citate.
Până la stingerea oficială a bolii pe teritoriul localităților definite în zone de protecție – Modelu și Tonea, și zona supraveghere – Radu Negru, Roseți, Călărași și Coslogeni, este interzisă mișcarea suinelor, produselor și subproduselor provenite de la acestea și a gunoiului de grajd. Mișcarea animalelor din celelalte specii va fi efectuată doar cu acordul DSVSA Călărași în baza notificării medicului veterinar de liberă practică de la nivelul localității.
DSVSA Călărași atenționează crescătorii de suine asupra respectării prevederilor privind deținerea în gospodăriile populației a unui număr limitat de suine, cu respectarea condițiilor de biosecuritate prevăzute de Ord ANSVSA nr 20/2018, astfel:
- Până cinci capete suine la îngrășat doar pentru consum familial;
- Până la 20 capete suine și peste 20 capete suine, proprietarului îi revine obligația declarării activității și înregistrarea sanitară veterinară la DSVSA Călărași, declararea activității la Registrul Oficiului Comerțului;
- Suinele deținute, obligatoriu vor fi identificate prin crotaliere.
- Este interzisă creșterea de suine la stane, diguri de ape, pe terenuri agricole, în fonduri de vânătoare.
În cazul nerespectării condițiilor de biosecuritate și deținerii unui număr mai mare de cinci capete porci pentru îngrășat și consum familial, fără a deține certificat de înregistrare sanitară veterinară emis de DSVSA Călărași, cât și deținerea de suine necrotaliate, vor fi aplicate amenzi în baza HG 984/2015, cu modificări, în valoare de până la 2.400 de lei.
În gospodăriile populației, DSVSA Călărași recomandă crescătorilor de porci:
- de a aplică reguli minime de biosecuritate care nu implică costuri suplimentare: intrarea în zona de creștere a porcilor se va face în haine și încălțăminte special prevăzute în acest sens, folosite doar în interiorul curții și instalarea de dezinfectoare pietonale la intrarea în gospodărie și adăpostul porcilor;
- examinarea zilnică a efectivelor de porci;
- informarea imediată a medicul veterinar cu privire la orice suspiciune de boală;
- nu se vor sacrifică, pentru consum, animalele bolnave sau cele care sunt în contact cu acestea;
- cadavrele vor fi menținute în gospodărie până la sosirea medicului veterinar;
- se va limita accesul altor persoane sau vehicule în gospodărie, mai ales dacă este cunoscut că acestea vin în contact cu porci din alte crescătorii sau din zone în care evoluează pesta porcină africană.
Despăgubiri pentru gospodăriile afectate de PPA: În cazul în care deținătorii de suine vor conlucra cu medicii veterinari de liberă practică și cu autoritățile veterinare pentru prevenirea și limitarea focarelor de infecție cu PPA, aceștia pot fi despăgubiți pentru pierderile suferite conform HG 1214/ 2009, cu modificările ulterioare HG 484/2018.
Be the first to comment